Το Ανήλιο απέχει 53 χλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Πηλίου και είναι κτισμένο πάνω σε κατάφυτη πλαγιά με μηλιές, καστανιές, καρυδιές και διάφορα οπωροφόρα δέντρα. Το Ανήλιο είναι το πρώτο χωριό του δήμου Μουρεσίου που συναντά ο ταξιδιώτης, όταν έρχεται από τα Χάνια, ενώ είναι το τελευταίο χωριό του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου για τον επισκέπτη που θα επιλέξει τη νοτιοανατολική διαδρομή μέσω Καλών Νερών και Μηλεών.

Κρυμμένο πίσω από τη ράχη του βουνού, το Ανήλιο ονομάστηκε έτσι, πιθανότατα, επειδή τον χειμώνα, σχεδόν, δεν το αγγίζει ο ήλιος. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε από Μετσοβίτες που μετοίκησαν στο Πήλιο. Ο επισκέπτης εδώ αξίζει να κάνει μια στάση και να επισκεφτεί τη μικρή, γραφική πλατεία, στην οποία βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Αθανασίου, σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο, με ένα από τα καλύτερα μπαρόκ, ξυλόγλυπτα τέμπλα του Πηλίου και με εντυπωσιακό, δεσποτικό θρόνο και άμβωνα. Στην περιοχή άκμασαν, επίσης, αρκετά ονομαστά μοναστήρια, όπως η Παναγία των Εισοδίων, ο Άγιος Χαράλαμπος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και αυτό της Αγίας Τριάδας, που είναι αγιογραφημένο από τον Παγώνη.

Κατά την τοπική παράδοση, χαμηλά του χωριού, υπήρχε η αρχαία πόλη Αχίλλειο, που είχε ιδρυθεί από τον ίδιο τον ομηρικό Αχιλλέα και ο Κένταυρος Χείρωνας είχε το "κονάκι" του στη σπηλιά που υπάρχει στην αμμουδιά του Μπάνικα.

Το Ανήλιο διαθέτει αρκετά τουριστικά καταλύματα με ικανοποιητικές υπηρεσίες. Φημίζεται για τον γυναικείο συνεταιρισμό του, που προάγει την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα.

Βρίσκεται πολύ κοντά σε όλες τις παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, όπως οι Άγιοι Σαράντα, ο Μπάνικας, η Πλάκα, panorama icon ο Αϊ Γιάννης panorama icon και το Παπά Νερό. panorama icon Πιο κοντά βρίσκεται η Πλάκα, η οποία ενώνεται με το χωριό με ένα βατό χωματόδρομο, γύρω στα 15 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Τον Ιούλιο διοργανώνεται στο χωριό το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.


 

© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search