Απέχει 47 χιλιόμετρα από το Βόλο και βρίσκετε σε υψόμετρο από 440 μ. έως και 540 μ. Είναι το μεγαλύτερο και το ιστορικότερο χωριό του βορειοανατολικού Πηλίου με καταπληκτική και απεριόριστη θέα στο Αιγαίο. Η Ζαγορά έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γι’ αυτό και λεγόταν πολλά χρόνια Σωτήρα-Ζαγορά μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα. Το επικρατέστερο όνομα Ζαγορά λέγεται ότι προέρχεται από το σλαβική ρίζα που σημαίνει «πίσω από τα βουνά».
H Zαγορά μπορεί να θεωρηθεί το δασικό κέντρο του Πηλίου. Είναι χτισμένη σε καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά με πολλά τρεχούμενα νερά με περίτεχνες βρύσες και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες συνοικίες: την Περαχώρα την Αγία Παρασκευή (γύρω από το ναό της Αγ. Παρασκευής), την Αγ. Κυριακή (γύρω από την ομώνυμη εκκλησία), τον Άγ. Γεώργιο (γύρω από τον ομώνυμο ναό), τη Σωτήρα (γύρω από το ναό της Μεταμορφώσεως). Αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε όλους αυτούς τους ναούς με τις γειτονιές του και τις πλατείες τους.

Τα πλούτη προέρχονταν από την μεταξοπαραγωγή, με μέγιστες εξαγωγές στην Βενετία, Δαλματία, Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης, τις βιοτεχνίες υφασμάτων και τα βαφεία.
Παράλληλα οι Ζαγοριανοί αποκτήσαν μεγάλο στόλο από καράβια και ταξίδευαν ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και τον Εύξεινο Πόντο. Με το ξακουστό λιμάνι του Χορευτού κατάφεραν γρήγορα να αναπτύξουν αξιόλογο θαλάσσιο εμπόριο.

Η Ζαγορά υπήρξε ένα από τα βασικά εκπαιδευτικά και πνευματικά κέντρα από τις αρχές του 18ου αιώνα. Στον περίβολο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου δημιουργήθηκε η ανώτερη σχολή σπουδών: Ελληνομουσείο, στο οποίο σπούδασαν και δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι όπως ο Ρήγας Βελεστινλής. Το Ελληνομουσείο στις μέρες μας, καθιερώθηκε να λέγεται η σχολή του Ρήγα, η οποία βρίσκετε στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Eίναι ένα μέρος από το αρχικό κτήριο το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1942. Ένα ακόμα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, φιλοξενεί στα ράφια της περί τους 3.000 τόμους, χάρτες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από το 1915, παρήγε κυρίως πατάτες, φουντούκια και την ποικιλία μήλων “ρενέδες”! Από το 1960 άρχισε η καλλιέργεια των κόκκινων μήλων που ξεχωρίζουν για το εξαιρετικό άρωμα και τη γεύση τους. Ξεχωρίζουν με το εμπορικό λογότυπο: μήλα “ΖΑΓΟΡΙΝ”. Το οποίο έχει καταχωρηθεί διεθνώς ως «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης». Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς παράγει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από παραδοσιακές παλιές συνταγές, από τις γιαγιάδες του χωριού.

Στις 8 Αυγούστου γιορτάζεται με πανηγύρι η μνήμη του Άγιου Τριαντάφυλλου.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου αποτελεί έκφραση εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τουρισμού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες αλλά και στις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο, που συνδυάζει καταπράσινα ορεινά τοπία με εκπληκτικές και πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες.

Λιγά χιλιόμετρα από την Ζαγορά βρίσκονται: η τεράστια αμμουδερή παραλία του Χορευτού panorama icon και η παραλία των Αγίων Σαράντα panorama icon με τα καταγάλανα νερά τους και την καταπράσινη βλάστηση να ακουμπά την άμμο. Επίσης μπορείται να κολύμπησετε στις ερημικές ακτές: Παρίσαινα, Αναλύψη, Ελίτσα και Οβρυού.


Zagora-1
Zagora-3
Zagora2
Zagora 127
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search