Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο όμορφα, τουριστικά χωριά του Πηλιού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι το πιο αραιοκατοικημένο χωριό, που εκτείνεται σε δυο πλαγιές και, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς του, τα σπίτια του «χάνονται» μέσα σε κατάφυτα καλντερίμια και είναι γεμάτα ανθόκηπους. Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στις πλαγιές του Πηλίου, σε απόσταση 55 χλμ. νοτιοδυτικά του Βόλου, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 450 μ.
Το σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι ο τεράστιος πλάτανος της κεντρικής πλατείας της Αγίας Παρασκευής. Η διάμετρος του κορμού υπερβαίνει τα 15 μ., ενώ η σκιά του το καλοκαίρι αγκαλιάζει όλη την πλατεία. Οι ρίζες του φτάνουν τα 3 με 4 μ. κάτω από την πλακόστρωση της πλατείας. Εδώ, τα όμορφα αρχοντικά, τα παραδοσιακά νεοκλασικά, τα πετρόχτιστα καλντερίμια, οι περίτεχνες κρήνες, τα αιωνόβια πλατάνια και οι καστανιές αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς περιπατητές. Είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς που αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία.
Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, που τα ονόματά τους τα πήραν από τις αντίστοιχες εκκλησίες, αυτή των Αγίων Ταξιαρχών με τέμπλο Βενετσιάνικου τύπου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Στεφάνου με αρχιερατικό θρόνο και ιδιαίτερο τέμπλο και χαμηλότερα της Αγίας Κυριακής .
Το τοπωνύμιο «Τσαγκαράδα» αποτέλεσε αφορμή για να διατυπωθούν πολλές αντιφατικές εκδοχές. Η πιο απλοϊκή από αυτές έχει σχέση με τα παπούτσια και βασίζεται στο γεγονός ότι το χωριό κάποτε ονομαζόταν «Τσαγκαράδες», λόγω του ομώνυμου επαγγέλματος. Μια άλλη εκδοχή στηρίζεται στην ετυμολογία ξένων λέξεων, κυρίως Σλάβικων, οι οποίες στη διάλεκτο που ανήκουν σημαίνουν ωραία θέα. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τα «Τσαγκάρια», που κατά τη διάλεκτο των πλανόδιων Αθιγγάνων σημαίνει «τσαντίρια». Μια ακόμα εκδοχή θέλει το όνομα «Τσαγκαράδα» να προέρχεται από το αραβικό «τσαγκάρ» που σημαίνει «βράχος». Φημολογείται ότι στο βουνό της Τσαγκαράδας κατοικούσαν οι Κένταυροι κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε, επίσης, το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Όλυμπου.
Αξιοθέατο αποτελεί η περίφημη Νανοπούλειος Σχολή, δείγμα πηλιορείτικης, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στις αρχές του 20ου αι., η οποία πρωτολειτούργησε ως οικονομικό γυμνάσιο. Τώρα, στεγάζεται το δημοτικό σχολείο του χωριού. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο Νικόλαος Νανόπουλος υπήρξε ιδρυτής της Νανοπούλειου Σχολής αλλά προσέφερε και χρήματα για την αποπεράτωση του δρόμου που ένωσε το σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών με την Τσαγκαράδα. Από εδώ κατάγονται και τα αδέλφια Αχιλλόπουλοι, που έδωσαν χρήματα για την ίδρυση του Νοσοκομείου του Βόλου (Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο).
Άλλος ευεργέτης είναι ο Ιωάννης Αντ. Καρτάλης, με δωρεά του οποίου κτίστηκε το Καρτάλειο Δημοτικό Σχολείο. Άλλο αξιοθέατο είναι το υδραγωγείο των Αγίων Ταξιαρχών.
Στην αρχή του χωριού της Τσαγκαράδας βρίσκεται το παλαιότερο και πιο γνωστό πέτρινο, μονότοξο γεφύρι με οξυκόρυφο τόξο, άνοιγμα 12 μ. και ύψους 6 μ., το οποίο ονομάζεται «Παλιό γεφύρι» και κτίστηκε το 1728. Αυτό γεφυρώνει το φαράγγι του Μυλοποτάμου, ενώνει το χωριό της Τσαγκαράδας με το Ξουριχτί και η απόσταση του γεφυριού είναι 18 μ. Βρίσκεται μέσα σε δάσος με πλατάνια και καστανιές. Θα το βρείτε στα σύνορα Ξουρίχτι-Τσαγκαράδας, ακολουθώντας τη μικρή, ξύλινη πινακίδα, με μια εύκολη, ολιγόλεπτη, πεζοπορική διαδρομή σε καλντερίμι.
Στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνεται πανηγύρι στην κεντρική πλατεία. Επίσης, γιορτάζονται στις 7 Ιουλίου η Αγία Κυριακή, στις 2 Αυγούστου ο Άγιος Στέφανος και στις 6 Σεπτεμβρίου οι Άγιοι Ταξιάρχες.
Η Τσαγκαράδα είναι γνωστή και για τις αξιοθαύμαστες παραλίες της χάρη στα γαλαζοπράσινα, σαν κρύσταλλα νερά της. Αυτές είναι ο Μυλοπόταμος, με έναν τεράστιο βράχο μέσα στη θάλασσα και χοντρά βότσαλα, η Φακίστρα, η πιο δυσπρόσιτη παραλία αλλά με άγρια και μαγευτική ομορφιά και η Καραβοστασία ή Καραβοτσακστιά, η οποία είναι βραχώδης παραλία και όχι αμμώδης.
Η πιο διάσημη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής και, μέσω του παλιού μονοπατιού που διασχίζει το δάσος με γεφυράκια και πηγές, καταλήγει στην Νταμούχαρη.
Άλλη όμορφη διαδρομή είναι η Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Φακίστρα και μια πιο κλασική διαδρομή είναι η Μηλιές- Ξουρίχτι-Τσαγκαράδα.
Το Φεστιβάλ Ορειβατικού και Θαλάσσιου Αθλητισμού Τσαγκαράδας είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της Τσαγκαράδας ως χώρου ιδανικού για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με σκοπό τη γνωριμία του περιβάλλοντος και των τοπίων της αλλά, παράλληλα, και την προστασία της.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διεξάγονται 10 αθλήματα περιπέτειας:
Κατάβαση φαραγγιών (canyoning)
Αναρρίχηση φυσικού πεδίου (climbing)
Ποδηλασία βουνού (mountain biking)
Θαλάσσιο κανό (canoe kayak)
Εναέρια διαδρομή 120μ. (flying fox)
Ιππασία (horse ridding)
Τοξοβολία (archery)
Πεζοπορία (trekking)
Διάσχιση ακτογραμμής (coasteering)
Αγώνας ορεινού τρεξίματος 7 χλμ. (mountain running)
Αγώνας ορεινού τρεξίματος 10 χλμ. (mountain running)
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου αποτελεί έκφραση εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τουρισμού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες αλλά και στις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο, που συνδυάζει καταπράσινα ορεινά τοπία με εκπληκτικές και πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα, στη Ζαγορά και στον Κισσό. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές, ντοκιμαντέρ κ.ά.
https://www.facebook.com/tsagarada.escape.festival/