*Η Αργαλαστή είναι το ημιορεινό κεφαλοχώρι στο νότιο Πήλιο, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, καθώς σε αρκετά σπίτια μπορείτε να δείτε εντοιχισμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά κτίσματα. Μπορεί να θεωρηθεί το τελευταίο μεγάλο χωριό πριν από το Νότιο Πήλιο, απέχει 40 χλμ. από τον Βόλο και έχει υψόμετρο 250 μ.

Η Αργαλαστή είναι χτισμένη σε ένα εύφορο οροπέδιο, γεμάτο ελαιώνες. Υπήρξε από τα λίγα χωριά του Πηλίου που είχε δική του παραγωγή αλευριού, σιταριού, κριθαριού και δημητριακών. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια, συκιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα δέντρα. H εύφορη αυτή γη και τα πλούσια βοσκοτόπια της την έκαναν να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.

Επί τουρκοκρατίας, υπήρξε σημαντικό σηροτροφικό, εμποροβιοτεχνικό αλλά και πνευματικό κέντρο. Ήταν πρωτεύουσα των βακούφικων χωριών και έδρα του Τούρκου βοεβόδα. Πολλοί παράκτιοι οικισμοί χρησίμευαν ως λιμάνια της Αργαλαστής. Το Λεφόκαστρο ήταν επίνειό της. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς διαθέτει αρκετά μεγάλη αγορά, εμπορικά καταστήματα, Κέντρο Υγείας, Γυμνάσιο και Λύκειο, Ταχυδρομικό Γραφείο, Aστυνομικό Tμήμα και πρατήρια βενζίνης.

Ένα από τα αξιοθέατα της Αργαλαστής είναι το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου, όπου δίδαξε, ως φιλόλογος, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, αξιοθέατο είναι το μαρμάρινο νεοκλασικό καμπαναριό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, το οποίο έχει ύψος 25 μ., τετράγωνη βάση με κάθε πλευρά μήκους 10 μ., δυο ρωσικές καμπάνες και ελβετικό ρολόι, που χτίστηκε το 1913.

Αξίζει να δείτε και τις όμορφες βρύσες του χωριού, του «Κουένη», του «Χαντζή» και του «Αϊ- Γιάννη». Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Αργαλαστής βρίσκουμε πέτρινα γεφύρια. Αξίζει να επισκεφθείτε, 4 χλμ. έξω από το χωριό προς την πλευρά του Παγασητικού, την τοποθεσία Πάου, τη βυζαντινή Μονή του Αγίου Νικολάου, χτισμένη στις αρχές του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα υπέροχο τοπίο, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές. Και να επιλέξετε για μπάνιο μία από τις όμορφες παραλίες της περιοχής, είτε τη «Μεγάλη Πάου», που απέχει 6 χλμ. από την Αργαλαστή (υπάρχει και κάμπινγκ στην περιοχή), είτε τη «Μικρή Πάου», 5 χλμ. από την Αργαλαστή, που πρόκειται για έναν πολύ μικρό οικισμό.

Είτε στη μεγάλη, είτε στη μικρή Πάου, απολαμβάνετε ήρεμα μπάνια στα καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά της με βοτσαλάκι και άμμο, ακόμα και τους θερινούς μήνες, διότι οι συγκεκριμένες παραλίες δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Και οι δύο αυτές παραλίες είναι «πνιγμένες» στο πράσινο. Λίγο πιο έξω, βρίσκεται η παραλία του Καλάμου και του Χόρτου. Στις παραλίες της Αργαλαστής εμφανίζονται θαλάσσιες χελώνες. Και εδώ, όπως και σε άλλα μέρη του Πηλίου, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις , φεστιβάλ με μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις, κυρίως κατά του θερινούς μήνες. Στις 20 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι στον οικισμό Κατσιλοχώρι της Αργαλαστής για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στην περιοχή θα βρείτε άφθονα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά αρχοντικά και ξενώνες, τα οποία βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της ακτής ή ψηλότερα, στις κατάφυτες πλαγιές.

Επίσης, τα πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια ικανοποιούν όλα τα γούστα.


 

Οι προτάσεις μας για την Αργαλαστή.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

 

Argalasti-1
Argalasti-2
Argalasti-3
Argalasti 140
Argalasti 282
Argalasti 291
Argalasti 630
Argalasti Nature09
Argalasti panoramic
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search