Ο Κάλαμος είναι ένας μικρός, παραθεριστικός οικισμός, που απέχει 45 χλμ. από τον Βόλο και 7 χλμ. από την Αργαλαστή, με ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα υπέροχο θέρετρο.
Αφήνοντας πίσω μας την Αργαλαστή και παίρνοντας τον δρόμο προς το νότιο Πήλιο, στα δύο περίπου χιλιόμετρα, βρίσκουμε ταμπέλα στα δεξιά, που μας οδηγεί προς Κάλαμο και Πάου.
Στα 700 μέτρα περίπου, θα δούμε άλλη μια διασταύρωση, που αριστερά πηγαίνει στην ιστορική Μονή Αγ. Νικολάου Πάου. Το πέτρινο μοναστήρι ιδρύθηκε τον 15ο αι. αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1843. Αναπαλαιώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 1985 και έχει παραχωρηθεί σε αυτό μέχρι το 2084, με σκοπό τη λειτουργία Πολιτιστικού - Συνεδριακού Κέντρου.
Ο μοναστηριακός χώρος είναι περιτειχισμένος, στο κέντρο της μεγάλης αυλής του βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου και τριγύρω υπάρχουν πετρόχτιστα διώροφα κτίσματα με καμάρες. Ο πέτρινος ναός έχει θολωτή οροφή και διακοσμείται από αρκετές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, λευκό τέμπλο, τοιχογραφίες και μαρμάρινο δάπεδο με πεντάκτινο άστρο. Το μαρμάρινο υπέρθυρο φέρει επιγραφή, που χρονολογείται το 1778. Ο ναός εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
Επιστρέφοντας πίσω, στρίβουμε αριστερά προς Κάλαμο. Κατηφορίζουμε για 4 χλμ. στο «φιδίσιο», στενό, επαρχιακό δρόμο διασχίζοντας ελαιώνες, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, για να καταλήξουμε στο γραφικό χωριό με τη γαλαζοπράσινη παραλία.
Ο Κάλαμος θεωρείται το επίνειο της Αργαλαστής. panorama icon Το συγκεκριμένο ψαροχώρι το διασχίζει ένα μικρό ποταμάκι, όπου φύονται καλαμιές. Σ' αυτές πιθανόν να οφείλει ο Κάλαμος το όνομά του. Μια άλλα εκδοχή για την προέλευση του ονόματός του είναι από την παραφθορά της λέξης «κάναλος», δηλαδή το κανάλι που ενώνει ένα μικρό χείμαρρο με τη θάλασσα. Η τρίτη εκδοχή αποδίδει το όνομα του χωριού στα πολλά καλάμια που φυτρώνουν στην ακροποταμιά.

Στον Κάλαμο υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, κλπ.), τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Πιθανόν να μην είναι γνωστό σε πολλούς αλλά στον Κάλαμο έχει σπίτι (επάνω στο παραλιακό δρόμο) ο διάσημος μουσικός και ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, Roger Waters.


Προτάσεις για τον Κάλαμο:

SYMMETRON SUITES

SYMMETRON SUITES

Kalamos 03
Kalamos 07
Kalamos 1
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search