Η Ξινόβρυση είναι ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Πηλίου, σε απόσταση περίπου 47 χλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο περίπου στα 250 μ.

Η αρχική ονομασία της Ξινόβρυσης ήταν Μπιστινίκα ή Μπεστινίκα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μπιστινίκα ήταν «μαχαλάς»  (οικισμός) της Αργαλαστής. Η οθωμανική περίοδος έληξε με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881. Το 1914 η Μπιστινίκα άλλαξε το όνομά της σε Ξινόβρυση από την ονομασία πηγής του χωριού, από την οποία ανέβλυζε υπόξινο νερό.

Στην πλατεία της Ξινόβρυσης υπάρχουν μερικά καφέ, παντοπωλεία και ταβερνάκια, στα οποία ο επισκέπτης θα βρει εξαιρετικό και οικονομικό φαγητό, με πολύ φιλική εξυπηρέτηση. Επάνω από την πλατεία του χωριού, βρίσκεται η τρίκλιτη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 1778, με στοιχεία της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης. Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα και λειτουργεί, ενώ για αρκετά χρόνια οι κάτοικοι του χωριού ήταν αναγκασμένοι να εκκλησιάζονται στο κοντινό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται να κολυμπήσουν και να θαυμάσουν τις υπέροχες ακρογιαλιές της περιοχής, με θέα το Αιγαίο πέλαγος και τη Σκιάθο.

Για τον επισκέπτη έχουν πολύ ενδιαφέρον οι πανέμορφες παραλίες της Ξινόβρυσης, η Μουρτίτσα, τα Ποτιστικά, panorama icon οι Κουρήτες και η Μελανή, panorama icon που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το χωριό, με καλής ποιότητας ασφαλτοστρωμένο δρόμο.  


 

© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search