Ένας όμορφος προορισμός, τελείως διαφορετικός από το υπόλοιπο Πήλιο είναι το χωριό Τρίκερι. Χτισμένο στην κορυφή του αρχαίου ακρωτηρίου Αιάντειον (έτσι ονομαζόταν στην αρχαιότητα), με πανοραμική θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Βλέπει στον βορά, τον Παγασητικό, ανατολικά το Αιγαίο, νότια τον Ευβοϊκό και αφήνει πίσω του, το δάσος του Πηλίου. Επίνεια του τα γραφικά ψαροχώρια της Αγίας Κυριακής και οι Κόττες.
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου σε απόσταση 81 χλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Ένα χωρίο με όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιώτικου οικισμού έρχεται σε αντίθεση με την πολυμορφία της αρχιτεκτονικής του: πύργοι, παλιά αρχοντικά, μικρά σπιτάκια, μακεδονίτικα χαγιάτια, πετρόκτιστα σοκάκια, καλντερίμια και πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια όπως στο υπόλοιπο Πήλιο. Τα πιο όμορφα αρχοντικά και παλιά σπιτάκια με τις μυρωδάτες αυλές τους, των φημισμένων ναυτικών, τα συναντάς στην γειτονιά των Αγίων Αναργύρων. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας και να θαυμάσετε την υπέροχη ξυλογλυπτική τέχνη, εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας και τον ξυλόγλυπτο θρόνο, που έφεραν οι Τρικεριώτες καραβοκύρηδες το 1815 από την Βαρκελώνη, που τον προόριζαν να καθίσει ο Μέγας Ναπολέων. Σήμερα αποτελεί το θρόνο της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας.

Οι επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν τους κατοίκους, που ήταν εγκατεστημένοι στο Νησί Τρίκερι, panorama icon να το εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν στην σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται το χωριό Τρίκερι. Οι πρώτοι του κάτοικοι Μανιάτες, Κρητικοί και Βλάχοι της Πίνδου. Οι κάτοικοι ήταν ψαράδες, σφουγγαράδες και τολμηροί καπετάνιοι με καλή οικονομική άνθηση.
Στην επανάσταση του 1821 τα καράβια των Τρικεριωτών βοήθησαν στον αγώνα κατά των Τούρκων και όταν η Θεσσαλία δεν είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα το Τρίκερι παρέμεινε αυτόνομο λόγο του δύσβατου της περιοχής και έγινε ένα από σημαντικά και ισχυρά μέρη της Μαγνησίας. Όταν η Θεσσαλία ενώθηκε με την Ελλάδα το Τρίκερι συνέχισε να είναι σημαντικός ναυτικός παράγοντας στην Μαγνησία μέχρι και σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Τρικεριώτες ασχολήθηκαν και με τη σπογγαλιεία οπώς στο νησί της Καλύμνου, αλλά εδώ δεν είναι νησί.

Οι Τρικεριώτες δίνουν μεγάλη σημασία στα ήθη και στα έθιμα του τόπου τους και οι γυναίκες συνεχίζουν να ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές στις γιορτές και στα πανυγύρια.

Από την κεντρική πλατεία του Τρικερίου ξεκινά το λιθόστρωτο παραδοσιακό καλντερίμι (1.5 χλμ.) που καταλήγει στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής. panorama icon
Φτάνοντας στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής, θα συναντήσετε, πλάι στη θάλασσα μικρά λευκά σπιτάκια χτισμένα αμφιθεατρικά. Μικρά ταβερνάκια σερβίρουν θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο τοπικό ψάρι.
Είναι εντυπωσιακός ο στόλος από τράτες, καΐκια, τρεχαντήρια, θαλάσσια ταξί και σκάφη αναψυχής από την μεριά του Αιγαίου. Στην Αγία Κυριακή υπάρχει ενα παλιό παραδοσιακό καρνάγιο. Εδώ ναυπηγούνται πάρα πολλά σκάφη, κυρίως αλιευτικά και συντηρούνται τα σκαριά με σπουδαία ναυπηγική τέχνη. Στην είσοδο του λιμανιού, ακριβώς δίπλα από το καρνάγιο μια τεράστια σκοτεινή φιγούρα διαγράφεται ακριβώς κάτω απ' την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το πλοίο "Καλή Τύχη", το οποίο ναυάγησε εδώ, μια καλοκαιρινή νύχτα του 1975. Το φορτίο του 230 τόνοι χάλυβα. Ξεκίνησε από την χαλυβουργία του Βόλου με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Αξίζει να “βυθιστήτε” εάν σας αρέσουν οι καταδύσεις. Ο βυθός είναι πανέμορφος και θα σας δωσει αμετρητές μοναδικές φωτογραφίες.

Επίσης καλντερίμι ενώνει το Τρίκερι με τον οικισμό Κόττες panorama icon που για αιώνες ήταν η μονή δίοδος επικοινωνίας της πολιτείας με το υπήνεμο λιμάνι. Μια διαδρομή μες τους ελαιώνες που καταλήγει στο γραφικό ψαροχώρι με φυσικό λιμανάκι όπου αράζουν τα ψαροκάικα. Αμφιθεατρικά βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (αρχές 19ου  αι)  και γιορτάζεται στις 28 του Ιούνη με μεγάλο πανηγύρι.

Άλλη υπεροχή διαδρομή είναι το Τρίκερι – Αλογόπορος αφού ο περιπατητής χάνεται στο γαλάζιο της θάλασσας και στο καταπράσινο δάσος από κέδρους. Η διαδρομή είναι 6,5 χλμ. καταλήγοντας στην οργανωμένη παραλία του Αλογόπορου με το πλατύ βότσαλο και τα καταπράσινα κρυστάλλινα νερά της. Από εδώ σύνδεεται και το νησάκι «Παλαιό Τρίκερι» με θαλάσσιο ταξί.

Στον δρόμο που πάει για την Αγία Κυριακή, το λιμάνι του χωριού, υπάρχει μια ταμπέλα που λέει “Βίγλα”. Παλιό παρατηρητήριο για τους πειρατές στο νότιο μέρος του χωριού προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Από εδώ βλέπεις την Σκιάθο, την Β. Εύβοια, την Δυτική Μαγνησία και τον Βόλο. Αριστερά το Αιγαίο Πέλαγος και δεξιά τον Παγασητικό κόλπο και από κάτω τον οικισμό Αγία Κυριακή με το λιμανάκι. Απέναντι από το χωριό υπάρχει το όμορφο νησάκι «Παλαιό Τρίκερι» που είναι προσβάσιμο με θαλάσσιο ταξί. Στο γραφικό αυτό νησάκι δεν κυκλοφορούν αμάξια. Επίσης, μικρά γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα θα σας μείνουν αξέχαστα. Εδώ θα βρείτε σε πολύ προσιτές τιμές φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι «Παλαιό Τρίκερι» και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην κορυφή του χωριού. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Διαθέτει τις καλύτερες παραλίες σε αυτή την τοποθεσία. Ξεχωρίζει το ακρογιάλι της Πράσινης Άμμου με τα κρυστάλλινα νερά (30 λεπτά από το λιμάνι).
Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις παραλίες  Αφέτκα και Άγιος Γεώργιος. Οι δυο θαυμάσιες αυτές ακρογιαλιές προσεγγίζονται επίσης από το μοναστήρι της Παναγίας
με κατηφορικό μονοπάτι. Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ Γιάννη με περπάτημα περίπου 30 λεπτών, θα κολυμπήσετε στην παραλία της Αγίας Σοφίας.

Στις παρπάνω τοποθεσίες θα βρείτε επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ κλπ.), αλλά παραδοσιακά και αλλά σύγχρονα, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση.

Καλή παραμονή!


Trikeri817
Trikeri819
Trikeri 253
Trikeri 258
Trikeri 373
Trikeri 380
Trikeri 435
Trikeri 500
Trikeri 682
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search