Σε απόσταση 21 χλμ. από τον Βόλο θα συναντήσετε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του δυτικού, ορεινού Πηλίου, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Βλάσιο και τις Πινακάτες. Για να φτάσουμε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, από τον Βόλο κινούμαστε προς την Αγριά, panorama icon περνάμε τα Κάτω Λεχώνια και τα Άνω Λεχώνια panorama icon και στρίβουμε αριστερά προς Άγιο Βλάσιο (5χλμ.) και αφού τον περάσουμε, συνεχίζουμε προς τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (10χλμ.) και τις Πινακάτες. panorama icon Στο νομό Μαγνησίας υπάρχουν άλλα δύο χωριά με το όνομα Άγιος Γεώργιος, για αυτό και το συγκεκριμένο χωριό συνοδεύετε με το όνομα «Νηλείας».
Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα 700μ. ανάμεσα σε δυο ράχες με απίθανη θέα στον Παγασητικό. Στο χωριό υπάρχουν πολλές κρήνες με πολλά νερά και καλντερίμια με πλούσια βλάστηση. Επίσης, υπάρχουν ελιές, μηλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα, καθώς και καστανιές και κερασιές. Τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια δεσπόζουν στην όμορφη πλατεία του χωριού, στην οποία υπάρχει μια μαρμάρινη κρήνη με λεοντοκεφαλή και τρεχούμενα νερά! Το χωριό είναι πλαισιωμένο από δύο ρέματα και τρεχούμενες πηγές. Απέναντι από την πλατεία στεγάζεται και λειτουργεί το Μουσείο Τέχνης "Δημήτρειον Οίκημα" ,το οποίο ίδρυσε ο γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος, ο οποίος κατασκεύασε το χάλκινο άγαλμά του που στολίζει την αυλή. Υπάρχει πλάκα με την επιγραφή "ξεκίνησε ταπεινός, δούλεψε σκληρά, νίκησε και με την τέχνη λυτρώθηκε". Ανηφορίζοντας για την πλατεία, θα περάσετε μπροστά από τον ναό του Αγίου Γεωργίου, από όπου πήρε το χωριό το όνομά του και θα επισκεφτείτε και το εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο λειτουργεί στο υπόγειο του ναού. Περπατώντας για λίγο στα καλντερίμια, θα βρείτε το παλιό αλώνι, το υπαίθριο θέατρο «Αλώνι» με τις λιθόκτιστες κερκίδες, που πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και από δω θα θαυμάσετε για άλλη μια φορά την απίστευτη θέα του Παγασητικού, ίσως, αν είστε τυχεροί, με πανσέληνο! Συνεχίζοντας, θα θαυμάσετε την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρονολογείται από το 1309. Ο χώρος της Μονής είναι πνιγμένος στο πράσινο και στα ρυάκια. Σήμερα, λειτουργεί ως γυναικεία μονή και είναι και η μεγαλύτερη γυναίκεια μονή στο Πήλιο. Επίσης, θα βρείτε τα μοναστήρια του Μέγα Σωτήρα και της Αγίας Τριάδος. Αξιόλογες εκκλησίες είναι αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου  (το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο του χωριού - 1744) και του Αγίου Αθανασίου (1795) με λιθανάγλυφο.
Στα καλντερίμια θα δείτε παλιά αρχοντικά, αλλά και αρκετά παραδοσιακά, καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Ξεχωρίζουν αυτά του Δερελή και του Ιωαννίδη (1888) με το εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο στους τοίχους και στα ταβάνια και του Τζώρτζη, όπου θα θαυμάσετε τα ζωγραφισμένα ταβάνια και τους τοίχους του.

Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακούς ανακαινισμένους και καλόγουστους ξενώνες, καθώς και γραφικά ταβερνάκια με άριστη ποιότητα φαγητού και φιλική εξυπηρέτηση.

Στις 20 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Αι-Λιά. Την πρώτη Κυριακή μετά τις 16 Αυγούστου γιορτάζεται ο νεομάρτυρας Σταμάτιος, του οποίου το χωριό ήταν ο τόπος καταγωγής του.


Ag-Georgios 701
Ag-Georgios 704
Ag-Georgios 713
Ag.Georgios 2
AgGeorgios 138 (2)
AgGeorgios 160 (2)
AgGeorgios 185 (2)
AgGeorgios 193
AgGeorgios 197
AgGeorgios 250
AgGeorgios 259 (2)
AgGeorgios 267
AgGeorgios 68
AgGeorgios 80
Ag Georgios 209
Ag Georgios 222
Ag Georgios 404
Ag Georgios Nilias 046
AgiosGeorgios03
AgiosGeorgios07
AgiosGeorgios11
AgiosGeorgios202
AgiosGeorgios26
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search