Η Αγριά βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. από τον Βόλο. Είναι ο πρώτος οικισμός που συναντάμε αφήνοντας τον Βόλο προς Πήλιο, από τη μεριά του Παγασητικού Κόλπου. Στη σημερινή εποχή, έχει εξελιχθεί σε παραθαλάσσιο προάστιο του Βόλου. Αυτή η σύγχρονη και δυναμική κωμόπολη σφύζει από ζωή όλο τον χρόνο, διότι διαθέτει τις ανάλογες υποδομές.

Για την ονομασία της Αγριάς έχουν διατυπωθεί τέσσερις διαφορετικές απόψεις. Το όνομά της, είτε προέρχεται από το φυτό αγριάς (-ιάδος ) ή από τις άγριες ελιές που έφταναν μέχρι τότε στην  παραλία (Αγριελιά- Αγριλιά και μετά Αγριά) ή από την έκφραση «εκ της άγρας των αλιέων» (άγρα σημαίνει ψάρεμα, κυνήγι, θήρα, αναζήτηση). Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, αυτή του λόγιου Πάτροκλου Παλαμίδα, το όνομα της Αγριάς προήλθε από τον ναό που υπήρχε στην αρχαιότητα και ήταν αφιερωμένος στην Αγραία Άρτεμη. Η γλωσσολογική εξέλιξη της Αγραίας σε Αγριά είναι ιδιαίτερα βάσιμη, αν στηριχθεί κανείς στα παραδείγματα ελαία-ελιά και γραία-γριά, άρα Αγραία-Αγριά).

Η Αγριά άρχισε να δημιουργείται από τους κατοίκους των ορεινών χωριών Δράκεια panorama icon και Αγίου Λαυρεντίου, panorama icon όπου υπήρξε επίνειό τους επί Τουρκοκρατίας. Η περιοχή είχε κτίσματα με αποθήκες  λαδιού που φορτωνόταν σε πλοία, τα οποία εξυπηρετούσαν όλο το Πήλιο αλλά και ταξίδευαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να  θαυμάσει εδώ το όμορφο εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένων αναψυκτικών ΕΨΑ με λεμονάδες, πορτοκαλάδες και άλλα αναψυκτικά, τα οποία είναι διάσημα πλέον σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, για τη γεύση και την ποιότητά τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού που φτιάχτηκε για να ενώνει τα Άνω Λεχώνια (αφετηρία του Μουτζούρη) panorama icon με τον Βόλο, το οποίο, δυστυχώς, στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε ποτέ. Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς, που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Η Αγριά είναι ο τόπος γέννησης του διάσημου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vaggelis). Κοντινό αξιοθέατο είναι και ο λόφος της Γορίτσας, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό και προς τον Βόλο. Στην κορυφή του βρίσκεται ο παλιός ναός της Παναγίας της Γορίτσας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι εκεί βρισκόταν η μακεδονική πόλη του 4ου  π.Χ. αι., όπου είναι ορατά τα κομμάτια του αρχαίου τείχους. Ο λόφος προσφέρει πανοραματική θέα, ενώ διάφοροι θρύλοι σχετικά με τον λόφο κεντρίζουν το ενδιαφέρον και εξάπτουν τη φαντασία πολλών μελετητών κι επισκεπτών.

Τα παραλιακά ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα και τα καφέ προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές γευστικές απολαύσεις και ατέλειωτες στιγμές ξεκούρασης δίπλα στη θάλασσα.

Κάθε Καλοκαίρι ο δήμος Αγριάς διοργανώνει πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας, στο οποίο συμμετέχουν σολίστ από όλο τον κόσμο. Θεσμός του Αυγούστου έχει γίνει η "Ψαράδικη Βραδιά", κατά την οποία προσφέρονται στους επισκέπτες άφθονα ψάρια, σε ένα γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες ως αργά τη νύχτα.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, θα βρεθείτε στην παραλία Σουτραλί - η πρώτη παραλία που συναντάμε από την μεριά του Παγασητικού. Μια μεγάλη παραλία, κατάφυτη από ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Στο Σουτραλί θα βρείτε αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό ή καφέ, μακριά από την πολυκοσμία.


Agria 562
Agria 651
Agria 657
Agria 664
Agria 670
Agria 674
Agria 687
Agria 696
Agria 707
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search