Οι Αφέτες ή Νιάου είναι ένα όμορφο, ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα με εξαίρετη θέα στον Παγασητικό Κόλπο, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. από τη θάλασσα και βρίσκεται σε απόσταση 27 xλμ. από τον Βόλο. Ο κεντρικός δρόμος περνάει έξω από το χωριό, αλλά αξίζει τον κόπο μια μικρή παράκαμψη για να το επισκεφτείτε.

Το αρχικό όνομά του, με το οποίο το αποκαλούν ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι, είναι Νιάου. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι τρεις κατάφυτες ρεματιές που τις ενώνουν τα τρία πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα οποία, αν τα διασχίσει κανείς, καταλήγει στο επίνειο του χωριού, την Άφησσο.
Αξιοθέατο αποτελεί ο ναός της Αποτομής του Προδρόμου, έργο του λαϊκού αρχιτέκτονα Δήμου Ζηπανιώτη. Αξίζει να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες, αγιογραφημένες από τον ντόπιο αγιογράφο Κωνσταντή Νιαώτη, της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία έχτισε ο ηπειρώτης μάστορας, Δήμος Ζηπανιώτης το 1802. Ανάμεσα στα γραφικά σπιτάκια, η μεγάλη καμινάδα που συναντάμε στο κέντρο του χωριού είναι η καμινάδα του ελαιοτριβείου, το οποίο ήταν ατμοκίνητο τα παλιά χρόνια. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να αγοράσετε υπέροχο λαδί από εδώ. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα μεγάλα πλατάνια, δροσιστείτε στα δύο ταβερνάκια ή πιείτε τον καφέ σας.
Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη τους χειμερινούς μήνες, ακόμα και στις χιονισμένες πλαγιές, διότι δεν υπάρχει περίπτωση αποκλεισμού του χωριού, καθώς είναι πολύ κοντά στον Βόλο και κοντά στη θάλασσα.
Οι περιπατητές μπορούν να κάνουν όμορφους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού και να θαυμάσουν την όμορφη βλάστηση, τα παραδοσιακά σπιτάκια με τις αυλές τους γεμάτες με ορτανσίες, καμέλιες και γαρδένιες και κατά την περίοδο της άνοιξης και το καλοκαιράκι. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τα πέντε γραφικά ξωκλήσια έξω από το χωριό.
Στην περιοχή, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ο πηλιορείτικος γάμος, τα τοπικά καρναβάλια, οι Μάηδες, οι Λαζαρίνες κ.ά.
Κοντά στο χώρο στάθμευσης του χωριού, ξεκινάει μονοπάτι που καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Άμποβος με τα πολύχρωμα βότσαλα, η οποία βρίσκεται στην Άφησσο. panorama icon
Επίσης, η πρόσβαση από το χωριό στα Καλά Νερά panorama icon είναι εύκολη.

 


 

Afetes panoramic
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search