Οι Μηλιές είναι ένα ορεινό, γραφικό κεφαλοχώρι και ιστορικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με αρχοντικά, πυργόσπιτα και λιθόχτιστες βρύσες, σε μια κατάφυτη πλευρά του ορεινού Πηλίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400μ. και σε απόσταση 28 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο.
Φεύγοντας από τον Βόλο με κατεύθυνση τον παραλιακό δρόμο, περνώντας την Αγριά, τα Άνω και Κάτω Λεχώνια, τη Γατζέα και αφήνοντας τα Καλά Νερά, μετά την Κορόπη, στρίβουμε αριστερά, ανεβαίνοντας μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη μηλιές, καστανιές και ελαιόδεντρα, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό Kόλπο και το νότιο Πήλιο και βρίσκουμε τις Μηλιές.
Οι Μηλιές συνδέονται σιδηροδρομικά με τον Βόλο το 1903 και γίνονται το εμπορικό κέντρο του κεντρικού Πηλίου. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε από τον Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, στα τέλη του 19ου αι. Το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο το 1985.
Από το 1996 λειτουργεί με αφετηρία του τα Άνω Λεχώνια panorama icon και καταλήγει μέσω της Άνω Γατζέας, panorama icon με υπεροχή πανοραμική θέα σε όλο τον Παγασητικό, στον σταθμό των Μηλεών μόνο για εκδρομή, πια! Πρόκειται για μια μικρή και πανέμορφη διαδρομή περίπου 16 χλμ. μέσα από υπέροχη και μοναδική φύση. Θα σας εντυπωσιάσουν τόσο η γέφυρα του Εβαρίστο ντε Κίρικο, όσο και τα τοξωτά γεφύρια και οι σήραγγες που θα συναντήσετε, χάρη στην περίτεχνη αρχιτεκτονική τους. Απολαύστε αυτήν την υπεροχή διαδρομή, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κεντρική πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια χαρίζει απίστευτη δροσιά ακόμα και τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, απολαμβάνοντας ένα καφεδάκι ή ένα γεύμα!
Γύρω από την πλατεία υπάρχουν η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, panorama icon η οποία είναι τρίκλιτη βασιλική με θαυμάσιο, επιχρυσωμένο, ξυλόγλυπτο τέμπλο και πολύ ενδιαφέρουσες αγιογραφίες, η Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε έργα του Θεόφιλου, είδη οικιακής χειροτεχνίας και αντικείμενα παλαιών επαγγελμάτων, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, που αποτελεί δωρεά του πηλιορείτη γλύπτη Νικολά και μια παιδική χαρά κάτω από αιωνόβια πλατάνια.
Από αυτήν την πλατεία panorama icon ξεκινούν πλακόστρωτα καλντερίμια, τα οποία, αφού διασχίσουν το χωριό, σας οδηγούν σε μονοπάτι που καταλήγει στην Τσαγκαράδα, panorama icon μέσα από δάσος με οξιές, ρέμα, γεφύρια panorama icon και το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή, γύρω στις τέσσερις ώρες. Ένα άλλο μονοπάτι περνάει από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στο χωριό Καλά Νερά, panorama icon μια διαδρομή περίπου δύο ωρών. Επίσης, μόλις στα 3 χλμ., βρίσκεται η Βυζίτσα panorama icon και στα 5 χλμ. οι Πινακάτες. panorama icon Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικούς χάρτες με όλα τα μονοπάτια ή να συμμετάσχετε σε οργανωμένες εκδρομές με οδηγούς. Κοντά στο χωριό υπάρχει μεγάλη σπηλιά, που οι ντόπιοι την ονομάζουνε «Σπηλιά του Χείρωνα».

Από τις Μηλιές κατάγονταν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, οι οποίοι υπήρξαν τρεις από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ιδρύσαν τη «Σχολή Μηλεών», που αποτέλεσε κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Το κτίριο καταστράφηκε το 1943, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό. Η δημόσια βιβλιοθήκη Μηλεών «Ψυχής ‘Ακος», panorama icon που σημαίνει θεραπεία ψυχής, συνδέεται ιστορικά με τη Σχολή Μηλεών, αφού εδώ φυλάσσονται χιλιάδες βιβλία παλαιών εκδόσεων, όργανα φυσικής και χημείας, μουσειακά αντικείμενα και χειρόγραφα από τους τότε λόγιους.

Στις 25 με 27 Ιουλίου γιορτάζεται η Αγία Παρασκευή με μεγάλο πανηγύρι. Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στα μέσα Αυγούστου, όπως η “Μηλιώτικη Βραδιά”, και στο τέλος Αυγούστου, η “Βραδιά του Αχλαδιού”.

Τρενάκι Πηλίου
Με αναχώρηση από τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων, panorama icon το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας αξέχαστης διαδρομής. Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά! Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, δηλώνοντας την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.
Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει “ξεφυσώντας” και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χλμ. και χρόνου περίπου 90 λεπτών. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλεών, η διαδρομή γεμίζει με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλαιές αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου, που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.
Ξεχωριστό δείγμα αξεπέραστης αρχιτεκτονικής αποτελεί η λίθινη, πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα κατά το πέρασμα από τη μεγάλη, μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, που πήρε το όνομά της από τον σχεδιαστή της και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα, στην οποία βρίσκεται, είναι ευθεία.
Ο σταθμός Μηλεών αποτελεί και το τέρμα της διαδρομής. Από εδώ ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση. Η πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα θα αποτελέσει για άλλη μια φορά αντικείμενο θαυμασμού την ίδια ημέρα, με την επιστροφή από Μηλιές στα Άνω Λεχώνια, στις 3 το απόγευμα.

Διαδρομή του τρένου – Πρόσβαση από Άνω Λεχώνια – Μηλιές
Το τρενάκι λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας, με ένα ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση, μετά από συνεννόηση με το Γραφείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Βόλο.
Η πρόσβαση στο σιδηροδρομικό σταθμό των Άνω Λεχωνίων, που απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο, γίνεται από τον δρόμο προς Καλά Νερά, είτε με το αστικό λεωφορείο με το νούμερο 5 της γραμμής Βόλου - Λεχωνίων - Πλατανιδίων, που κάνει στάση 50 μέτρα από τον σταθμό ή με αυτοκίνητο, καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στον σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα.
Η οδική πρόσβαση στον σταθμό των Μηλεών γίνεται μόνο με αυτοκίνητο και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού, η κατεύθυνση του οποίου σημαίνεται με καφέ πινακίδα από τον οδικό άξονα που οδηγεί στις Μηλιές.

Για την ιστορία…
Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος - Μηλιές κυλούσε πάνω στον, επίσης, ιστορικό σιδηρόδρομο, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.
Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο. Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνεύσει και να συνοδεύσει σταθερά τις δημιουργίες του.

Πληροφορίες για έκδοση εισιτηρίων, δρομολόγια και ενοικίαση του τρένου παρέχονται από το Γραφείο Ταξιδίων Βόλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Τηλ/ Fax 24210 39723, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή από τον αριθμό 14511, ο οποίος λειτουργεί σε 24ωρη βάση και στο trainose.gr


 

Προτάσεις για τις Μηλιές.

Βίλα Κερασιά

Βίλα Κερασιά

Βίλα Ορτανσία

Βίλα Ορτανσία

Milies532
Milies 1
Milies 101
Milies 104
Milies 112
Milies 128
Milies 15
Milies 2
Milies 204
Milies 226
Milies 3
Milies 533
Milies 535
Milies 537
Milies 539
Milies 540
Milies 541
Milies 542
Milies 544
Milies 548
Milies 549
Milies 557
Milies 740
Milies 95
Milies Church Door 11
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search