Ένα από τα πιο γνωστά ορεινά χωριά του Πηλίου, είναι η Πορταριά. Απέχει από τον Βόλο panorama icon μόνο 13 χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση, με παραδοσιακές βρύσες και άφθονα τρεχούμενα νερά, πλακόστρωτα καλντερίμια και πολλά αρχοντικά.

Η κεντρική πλατεία Μελίνας Μερκούρη ξεχωρίζει από χρώματα και αρώματα, γεμάτη ορτανσίες, λουλούδια και πανύψηλα πλατάνια. Είναι περιτριγυρισμένη από παραδοσιακούς ξενώνες, μικρά καλόγουστα καφέ και ταβερνάκια με υπέροχες τοπικές γεύσεις και φιλική εξυπηρέτηση.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε στις αρχές του 13 αι. γύρω από το μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου και το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας, από την οποία πήρε και το όνομα του. Αξίζει να θαυμάσετε το πανέμορφο τέμπλο και τις τοιχογραφίες του μικρού ναού της Παναγίας. Επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου panorama icon με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό.
Στην είσοδο της Πορταριάς είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας – Παναγίας. Δίπλα στο ξενοδοχείο «Ξενία Παλλάς» βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη και η πλακόστρωτη πλατεία με μαγευτική θέα στο βουνό, στη Μακρινίτσα, panorama icon το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Η Πορταριά γνώρισε μεγάλη άνθηση το 18αι, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της παραγωγής και της εμπορίας μεταξωτών. Αλλά τα περισσότερα αρχοντικά της καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. ‘Όπως καταστράφηκε και το ξενοδοχείο «Θεοξένεια» ένα από τα πολυτελέστερα των Βαλκανίων κατά την προπολεμική περίοδο. Σήμερα στα χαλάσματα του πραγματοποιούνται διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να ανηφορίσουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι (μέρος του σηματοδοτημένου «Μονοπατιού των Κενταύρων» έως τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, το μνημείο των πεσόντων και το ιστορικό Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο, το πρώτο νηπιαγωγείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.
Το αρχοντικό Ζούλια, στεγάζει το ιστορικό - λαογραφικό μουσείο και χτίστηκε το 1864.
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «Αιγυπτιώτικων» αρχοντικών, που έχτισαν στο β’ μισό του 19ου αιώνα πηλιορείτες, με περιουσία από τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους κυρίως στην Αίγυπτο.

Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην Αδάμενα panorama icon μέσα από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Η πλατεία Αδάμενας είναι ιδανική για χαλάρωση.
Λίγο πιο πάνω στη θέση Κάραβος, τα νερά που κατεβαίνουν από την πηγή Μάνα(360), σχηματίζουν ένα ειδυλλιακό τοπίο με καταρράκτες.
Ψηλότερα από την πηγή Μάνα, βρίσκεται το μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου.

Yπάρχει κλειστό γήπεδο μπάσκετ panorama icon και γήπεδο ποδοσφαίρου που συχνά επιλέγεται από αθλητικούς συλλόγους για την προετοιμασία τους.

Ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς.
Οι γυναίκες του χωριού αξιοποίησαν παλιές συνταγές γιαγιάδων και παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που εκτός από τις γνωστές και αγαπημένες μας γεύσεις έχουν και ασυνήθιστες όπως καρότο, καρπούζι, κολοκύθι, ντοματάκι κ.α.
Επίσης διάσημες είναι χυλοπίτες και ο τραχανάς που συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Πορταριά τους θερινούς μήνες. Το Μάϊο γιορτάζεται η “Παγκόσμια Ημέρα Χορού”, τον Ιούλιο “Το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Χορού” και τον Αύγουστο “Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού”.
Την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γίνεται ενδιαφέρουσα αναπαράσταση του παραδοσιακού Πηλιορείτικου γάμου (Δήμος Πορταρίας τηλ. 24280 99128)

Στην Πορταριά, γίνονται εκδηλώσεις με θέμα το χορό όπως: η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και το Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.

Γραφείο Πληροφοριών Δήμου Πορταριάς: 24280 69046

Το Φθινόπωρο διοργανώνεται η “Ανάβαση Πορταριάς - Ράλλη” (Για πληροφορίες - Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου Τηλ. 24210 55339).
Η Πορταριά είναι ένας τόπος που προσφέρεται για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές διακοπές.

Μένοντας στην Πορταριά τους χειμερινούς μήνες, απολαμβάνεται το σκι, στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριολεύκες - Χάνια panorama icon που είναι μόνο 12 χλμ.

Οι εκδηλώσεις που σε συνεργασία με τους Συλλόγους της περιοχής πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι ο Αθλητικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πορταριάς, είναι οι εξής:

1.Portaria
17.Portaria
18.Portaria
3.Portaria
9.Portaria
Portaria 010
Portaria 101
Portaria 105a
Portaria 110
Portaria 17
Portaria 317
Portaria 320
Portaria 321
Portaria 322
Portaria 606
Portaria 613
Portaria 614
Portaria 616
Portaria 617
Portaria 626
Portaria 631
Portaria 643
Portaria Ad1
© 2020 www.zoominpelion.com All Rights Reserved. | designed by square design studio

Search